Hub JKL osaamiskeskusten kokoontumisajoissa Kuopiossa!

Eilen oli niinmielenkiintoinen päivä ProMyllyssä Kuopiossa ArtHub-hankkeeseen liittyvien osaamisyhteisöjen kokoontumisajoissa, että päätin kirjoittaa muistiinpanoraapaisuni tänne Hubin blogiin. Kuopio oli kutsunut koolle kokemuksia, osaamista ja faktatietoja jakamaan kaikki sidosryhmiinsä kuuluvat luovien tilojen luojat ja pyörittäjät. Myös Hub Jyväskylä oli kutsuttu kokoontumisajoihin mukaan, ja Monkey Business fasilitoimaan miitinkiä. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että pörinää oli tuloillaan paljon ihan ilman pyyntöäkin, ja pian kaikki 13 kokoontujaa jakoivat tarinoitaan isossa ringissä ilman sen kummempaa fasilitointia. Pääsimme tutustumaan erityisen hyvin ProMyllyyn ja kuulimme seuraavista muistakin luovista keskuksista.


ProMylly, Kuopio –> Auki nyt n. vuoden ja täynnä vuokralaisia alusta asti + kohdannut koko ajan matkallaan riemullisia haasteita, ei ongelmia, joihin juuttuisi, vaan haasteita, joista selviää. On yhteisö ja toimitila. Toimiva yhteisö, josta käyttäjät pitävät ja johon tulijoita olisi enemmänkin. Paikallisesti toteutettu kysely: Tarvitsetko tiloja, jos niin millaisia? Tarvitsetko yhteisöä, jos niin millaista?, oli tehokas rekrytointikanava vuokralaisia etsittäessä. Haaste: miljonääristä mesenaatiksi -koulutusohjelman pyörittäminen ja lisärahoittajien löytäminen kiinteistön ja lähikiinteistöjen ostoon?

Ankkuri, Kotka –> Alussa. Hieno tila satamassa ja visio sen käytöstä. Haaste: luovan tilan vision kuvailu kumppaneille, käyttäjille ja julkisille rahoittajille. Vahvuus: Kehitysyhtiö taustaresurssina ja tekijän henkilökohtainen halu luoda luova tila ja olemassa oleva visio millainen siitä tulisi Ankkurirakennuksessa.

Jukolan taideyhteisö, Hiisijärvi –> toimintaa Kainuussa Ristijärvellä huikean valkohiekkarannan liepeillä. Palvelut: tarjontaa monille erityisryhmille, kuten vanhuksille, vammaisille, nuorille, huume/päihdeongelmaisille jne.
Haaste: Kainuussa on vähän väkeä, ihmisten liikuttaminen sinne ja siellä.
Vahvuus: Tahtotila ja valmius todelliseen yhteistyöhön muiden osaamisyhteisöjen kanssa.

Hub Jyväskylä –> Hub KV-verkosto ja laajenee koko ajan. Yhteisöllinen työtila, jossa yhdistyvät parhaat palat toimistoista, kodeista, autotalleista ja baareista / kahviloista. Tilavuokrauksessa lentoyhtiömalli: aina ylibuukataan eli vuokrataan enemmän tilaa kuin mitä on, koska toimintamalli on ”paikaton” eli hubilaiset liikkuvat läppärinsä kans tilalla vapaasti ja kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä aikaa paikalla, joten 50 m2 tila voi riittää 100 vuokraajan pitämiseen.

Hinnoittelussa puhelinoperaattorimalli: maksat vain siitä mitä käytät: lisenssit 5 h / kk – rajoittamaton kk-käyttö- Hinnat 15 e / kk – 320 e / kk per nenä. Haaste: Jyväskylässä hakusessa sekä tila että päävetäjä. Vahvuus: Verkostoa, osaamista ja apua on tarjolla heti kansainvälisesti ja paikallisesti. Hub toimii jo hienosti Tampereella Finlaysonin rakennuksessa ja on aluillaan myös Helsingissä Katajanokalla. Jyväskylässä prototila Vaajakoskella, os. Konttisentie 8, 40800 Jyväskylä.

Taidesavotta, Kiuruvesi –> Luovaa yhteisönrakennusta Ylä-Savon kulttuurin kuntaliitoksen hengessä 8 pienessä kunnassa. Mm. keinuntapäivä torilla Iisalmen ja Anna kenkää -näyttely Iisalmen baareissa sekä muita menestyksekkäitä kokoontumisia Ylä-Savossa, kuten Kiuruveden Savottapuoti, jossa esille myyntiin toi töitään 16 luovaa toimijaa 🙂 Haaste: tilan avaaminen Kiuruvedellä. Kirjastossa potentiaalia siihen nyt nimellisellä vuokralla, mutta mistä vuokralaiset ja mistä rahoituskanavat jatkoon? Vahvuus: hienoa verkostoitumistyötä tehty näyttäytymiskiertueella Taidesavotan tapahtumissa.

Warkauden Ruukki, Varkaus –> Suunnitelma Päiviön saareen, vanhaan tehtaan ruokalaan sijoittuvasta noin 2000 neliön design districtistä. Hankkeessa on Henri Ulmasen toimesta tehty tilojen ja toimintojen kartoitus, luovien alojen toimijoiden sitouttamista ja keskustelua ja käynnistystoimenpiteitä moneen suuntaan. Tiloissa toimii ravintola Kaks Ruusua, ja sinne halutaan vuokralle designtoimistoja, taiteilijoita, mediyhteisöjä, tapahtumanjärjestäjiä…monimuotoista kulttuuritoimintaa. Vahvuus: Yksityinen tilanomistaja innostunut luovasta tilasta ja on tiiviissä yhteistyössä toimijoiden kanssa. Ei välivuokraajia, kuten kuntaa.

Luova Tila / Wetterhoff-kortteli, Hämeenlinna –> Aikoinaan oli 3500 m2 tyhjää tilaa Hämeenlinnan ytimessä, ja nyt tila toimii koulutuksen, kulttuurin ja liiketoiminnan keskuksena, jees! Haaste: 250 m2 tyhjää salitilaa, johon keksittävä tuottavaa toimintaa. Idea: miten olisi Hub? Vahvuus: Hyvät suhteet Hämeenlinnan kaupunkiin ja säätiöomistus toimiva rakenne.

Puheissa pyöri innostavana esimerkkinä luovasta tilasta myös Hub Tampere. Terkut Tampereen siskoille ja veljille että meininkinne noteerataan monilta suunnilta. 🙂

Suositella voin käyntiä kaikissa näissä kohteissa, mikäli liikutte em. kaupungeissa.

Hubilaisten Salad Clubia ke. 25.8. klo 12.00 jo innolla odotellen!

Henna K.

Mainokset

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: