Hub Madrid 1 v!

Hub Jyväskylää avatessa on voimaannuttavaa käydä välillä katsomassa tulevaisuuteen ja vertaisoppimassa maailmalla hiukan pidempään toimineiden Hubien luona. Tällä viikolla vietin 4 päivää Madridin Hubilla Espanjassa, ja havainnoin paljon sen arkista toimintaa. Meininki oli mainio, ja se olikin odotusarvo, sillä kulunut viikko oli Hub Madridin 1 v synttäriviikko!

Normipäivän näkymä: avoin päätila ja lasiovellisiä pieniä ryhmätyötiloja / neuvotteluhuoneita sekä avoin yläkerta, jonka päädyssä palomiehen putki laskeutumiseen.

Iso ryhmätyötila.

 

Ashoka Young Changemakers tapahtuma Hubilla.

 

Syy, miksi oikeastaan olin Hubilla oli, että espanjalaisen Mondragonin yliopiston maisteriohjelmamme oli vuokrannut Hub Madridista työtilan 3 päiväksi. Tila toimi meillä mahtavasti, käytimme 10 hengen pienryhmällämme lasiovin rajattuja ryhmätyötiloja, kirjastoa, keittiötä ja lopulta myös itse päätilaa, jossa järjestimme 40 hengen tapahtuman. Hub Madridissa on 10 eri kokoista tilaa, joissa voi työskennellä: avara päätila, näkökulman vaihtoon sopiva yläkerta, josta alas pääsee palomiehen putkea pitkin, kotoisa keittiö, kirjasto, valoisa eteinen, suuri ryhmätyötila, sekä 4 pientä lasiovin rajattua ryhmätyötilaa. Niin ja tietysti suihku ja WC:t, joiden seiniin voi kirjoittaa mitä haluaa! Näiden ”isojen” tilojen lisäksi jokaiselle Hubilaiselle on oma henkilökohtainen lokero omille tavaroille, ja joillakin yksityishenkilöillä on Hubilla myös oma postilaatikkonsa, koska Hub Madrid myy myös postinkäsittelypalvelua. Reilun 250 neliön tilasta on moneksi!

Huhtikuussa 2009 Hub Madrid näytti vielä tältä. Tilasta oli juuri tehty 20 vuoden vuokrasopimus, ja remotti oli aluillaan. Samaan aikaan aloitimme Hub Jyväskylän liiketoimintasuunnitelman kirjoittamisen.

Mitäs tässä tapahtuu? Yhtenä iltana 200 maisteriopiskelijaa Instituto Empresa –yliopistosta tupsahti Hubiin kuulemaan brasilialaisen CDI:n perustaja Rodrigo Baggion tarinaa hänen toteutuneesta unelmastaan auttaa Bottom of the Pyramid –yhteiskuntaluokkia pääsemään mukaan tietoyhteiskuntaan. IE on Hubin kumppani ja on maksanut Hubille tilan käyttöä ennakkoon pakettihinnalla.

Hostien kanssa jutellessani sain tietää, että normaalisti Madridin Hubia käyttää noin 50 henkilöä päivittäin, ja kaikki eri aikoina. Sexy Saladeille osallistuu viikoittain noin 15 jäsentä – saman verran kuin meillä Jyväskylässä! Madridin Hubilla on 400 jäsentä, mutta suuri osa jäsenistä on verkostojäseniä, jotka maksavat 15 € / kk, mikä oikeuttaa osallistumaan Hub-tapahtumiin 5 h verran kuukaudessa. Kuulemma monet verkostojäsenet viettävät silti Hubilla useita päiviä kuukaudessa, kun tykkäävät niin kovasti toimia Hubilla. Seuraava paketti Madridissa on 25 h / 100 € / kk. Hyppy verkostojäsenyydestä siihen on suurehko, joten verkostojäsenyyden hinnankorotus tai välimallin myynti on suunnitelmissa. Täysiaikainen tilankäyttö maksaa kolmisensataa kuussa, ja muuten tilaa vuokrataan myös ulkopuolisille ryhmille ja esimerkiksi taidenäyttelyille. Madridin Hub möi avautumisensa rahoittamiseksi myös yrityspaketteja, joissa yritys sitoutui maksamaan ennakkoon 3 vuotta tilan käyttöä. Paketin ostaneet yritykset saavat itse päättää, milloin ja mihin käyttävät Hubin fasiliteetteja.

Hub Madridin arkea pyörittävä ydintiimi koostuu neljästä hostista. Yksi heistä on päätoiminen, ja muut tekevät osa-aikaista työtä. Lisäksi on opiskelijavaihto-pohjaisia host-treenareita. Kouluttautuminen hostiksi kestää Hubin arjessa joitain kuukausia, ja Hub Madrid on kuluneen vuoden aikana kouluttanut yli 20 hostia. Moni haluaa Hub hostin koulutuksen, joka antaa loistavat valmiudet erilaisten ryhmätyötilanteiden vetämiseen ja tapahtumafasilitointiin. Haaste on saada koulutetut host-kyvyt pysymään talossa, kun palkkausresurssit ovat minimaaliset. Siksi monet koulutetut host-kyvyt lentävät pesästä heti koulutuksen päätyttyä ja soveltavat taitojaan muilla kentillä. Paikallinen ydintiimi on nyt joutunut harkitsemaan uusien host-treenattavien sisäänottoa, koska kouluttaminen vie aikaa ja tällä hetkellä resurssit eivät anna laajentaa host-rinkiä, vaikka päivittäin heitä tarvitaan töissä kaksi: yksi päävastuullinen ja yksi auttava. Tätä kirjoittaessa sainkin ajatuksen, että Hub Jyväskylä voi tarjoutua vastaanottamaan yhden Madridin kouluttaman hostin, joka toisi meille kansainvälistä hubitunnelmaa.

Yleisesti ottaen Hub Madridin bisnes pyörii lupaavasti. Heille on vuoden aikana kertynyt viisinumeroinen kassa, ja tilaa varten otettua lainaa on alettu jo lyhentää. Tosin yksi pommi on olemassa: heille ei ollut missään vaiheessa koko viime vuonna tullut sähkölaskua, ja sehän saattaa tulla milloin tahansa! Jyväskylässäkin Pop Up Hubin aikaan opimme, että kiinteistöön liittyvät kulut ja tilan ylläpidon kulut ovat yllättävän suuria, ja niitä on pystyttävä ennakoimaan hinnoittelussa ja palkkauksissa, jotta kassa pysyy kurissa.

Madridin Hubilla liikkuu myös huhu hyvin nopeasti kolmessa viikossa hyvin coolilla tavalla käynnistyneestä Suomen Hubista. Sehän on tietysti Hub Tampere! Millaisia huhuja haluamme ihmisten maailmalla kuulevan Hub Jyväskylästä?

// Henna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: